Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-23 10:13:07

Yeni haftada gündem yoğun

Yeni haftada yurt içinde Çarşamba günü ARCLK ile başlayacak dördüncü çeyrek bilançoları ve TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı yılın ilk Enflasyon Raporu öne çıkıyor. Yurt dışında ise ABD dördüncü çeyrek büyüme rakamı ve PCE endeksinin yanında piyasa etkisi giderek artan bilançoların haftanın seyrini belirleyeceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan hem ABD hem de Euro Bölgesi’nde açıklanacak öncü PMI endeksleri ise resesyon endişelerinin ön planda kalmaya devam ettiği içinde bulunduğumuz dönemde ekonomik aktivitenin son durumunda ışık tutacak.

Perşembe günü açıklanacak Enflasyon Raporu’nun iki açıdan önem taşıdığını düşünüyoruz. Birincisi rapor ile birlikte TCMB’nin güncel enflasyon tahminlerini görme şansı bulacağız. Hatırlanacağı gibi Ekim ayında yayımlanan son raporda 2023 sonu enflasyon tahmini %22,3 seviyesine revize edilmişti. Piyasa katılımcıları anketinde ise %32,46 oranında bir rakam görüyoruz. Dolayısıyla öncelikle yıl sonu tahmininin değişip değişmeyeceğini izleyeceğiz. Raporun ikinci önemi ise TCMB’nin Enflasyon Raporu ile zaman zaman para politikasına ilişkin sinyaller de verebilmesinden kaynaklanıyor. Bu noktada TCMB’nin bir süre beklemede kalacağı tahmin edilse de geçen haftaki PPK toplantısı sonrasında yayımlanan metinde mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesinin kullanılmamasının ardından TCMB’den gelecek mesajlar yakından takip edilecektir.  

ABD’de ise resesyon endişelerinin devam ettiğini düşünürsek bu hafta açıklanacak büyüme verisinin vereceği sinyaller de yakından takip edilecektir. Ortalama piyasa beklentisi önceki çeyrekte %3,2 büyüyen GSYH rakamının bu kez %2,6 oranında artış göstereceği yönünde. Verinin daha güçlü bir tablo ortaya koyması büyümeye ilişkin risklerin düşük olduğuna yönelik algı yaratarak iyimserlik yaratabilir. Bu hafta ayrıca Fed’in enflasyonu takip etmek için kullandığı PCE endeksi de açıklanacak. TÜFE’ye paralel olarak PCE’de de yıllık bazda hem manşet rakamın (%5,5’ten %5,0’e) hem de çekirdek rakamın (%4,7’den %4,4’e) aşağı yönlü bir eğilim sergilemesi bekleniyor.

TL: 18,80’in üzerini test etmeye başlayan USD/TL beklentilerimize paralel olarak hafif yukarı yönlü bir eğilimle işlem görmeye devam ediyor. Bu hafta ise yurt içi gündem hareketli seyrederken öncelikle Perşembe günkü Enflasyon Raporu’nda verilecek mesajları takip edeceğiz. Ayrıca geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak politika faizinde değişiklik yapmayan TCMB PPK özetlerini de aynı gün yayımlayacak. Özetlerin piyasa etkisi limitli olsa da alınan kararın nedenlerini daha detaylı şekilde görme şansı bulacağız. Öte yandan Ocak ayında 46,3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 55 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine ihale programını bu hafta düzenleyeceği 3 ihale ile tamamlayacak. Bu kapsamda bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ve 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihraçları gerçekleştirilecek.

Borsa İstanbul: Önceki hafta %6,5 değer kaybeden BIST-100 endeksi geride bıraktığımız haftada ise %10’luk değer kazanımına ulaştı. Hafta boyunca iyimser bir eğilim sergilenirken özellikle son işlem gününde TCMB’nin bankaların fazla yabancı para zorunlu karşılık tesislerine %4,5 faiz ödeyeceğinin açıklanmasının ardından bankacılık sektöründe güçlü bir eğilim oluşması BIST-100 endeksinin 5500 puanın üzerini test etmesini sağladı. İlk direnç olarak takip ettiğimiz bu seviyenin aşılması durumunda endekste yeni haftada yukarı yönlü eğilimin devam etmesini bekleriz. Böyle bir senaryoda yılın hemen başında test edilen 5700 puana doğru yeniden bir hareket oluşması olası görünüyor. Bu hafta ayrıca ARCLK ile başlayacak bilanço sezonu da hisse bazlı hareketliliğin yüksek seyretmesine neden olabilir.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 6171.25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 6129, 6079, 6036 ve 5987 destek olarak izlenebilir. 6215, 6264, 6308 ve 6357 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 18.8735 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.8545, 18.817, 18.779 ve 18.7035 destek olarak izlenebilir. 18.8925, 18.93, 18.968 ve 19.0435 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.