Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-14 09:26:00

Powell’ın açıklamaları sonrasında global risk iştahı düştü

BIST100…Powell’ın Açıklamaları Sonrasında Global Risk İştahı Düştü…Yurt içi piyasalar yurt dışı piyasalardan pozitif ayrıştı. Powell’ın açıklamaları ve negatif faiz konusundaki FED’in tutumu yurt dışı hisse senedi piyasalarındaki risk iştahının düşmesine neden oldu. Kur tarafındaki bir miktar istikrarın sağlanmış olması ve kurun 7 seviyesinin altına düşmesinin piyasalara katkısı olumlu oldu. CDS primindeki gerileme endeksteki yükselişe destek olmaya devam etti. BIST100 yurt dışı piyasalarla arasındaki boşluğu kapama çabası içerisindeydi. Dün yurt içinde ödemeler dengesi verisi açıklandı. Cari işlemler hesabı Mart ayında 4.9 milyar dolar ile beklentilerin üstünde açık verdi. Koronavirüs salgınının yarattığı tahribat makroekonomik verilerden takip edilemeye devam ediyor. Bugün sanayi üretimi ve perakende satış verisi takip edilecek. ABD’de işsizlik sigortası başvuruları ise yurt dışı piyasaların gündeminde olacak. Yeni işlem gününde Asya piyasaları FED Başkanı Jerome Powell’ın risklerin belirginliğine işaret etmesiyle birlikte gerilerken, ABD hisse senedi vadelileri ekside. Risk iştahı global bazda düşük seyrediyor. Endeksin güne yataya yakın başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY…Kurdaki Geri Çekilme Devam Etti…TL varlıklar majör para birimleri karşısındaki kayıplarını alma konusunda kararlılığını koruyor. CDS risk primindeki gerilemeyle birlikte Dolar TL kuru 6.96 seviyelerine geriledi. Bugün yurt içinde sanayi üretim, ABD tarafında ise haftalık istihdam verileri takip edilecek.

 

 

EURTRY…TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Alma Çabasında…TL varlıklar majör para birimleri karşısındaki pozitif seyrini devam ettirdi. Euro TL kuru 7.52 seviyelerine kadar çekildikten sonra yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.53 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Powell’ın Açıklamaları Takip Edildi… Powell dün düzenlediği telekonferansta görünümün oldukça belirsiz ve aşağı yönlü risklerin canlı olduğunu belirtti. Negatif faizler ile görüşlerinin değişmediğini ve uygulamayı düşünmediklerini net bir dille ifade etti. ABD için uygun bir para politikası olmadığını söyledi. Ellerindeki araç setinin yeterli olduğunu vurguladı ve negatif faizlerin etkili olmadığına dair çalışmaların olduğuna işaret etti. Parite en büyük para otoritesinin en yetkin kişisinden gelen negatif faiz ihtimalinin gündem dışı olduğu açıklamasından sonra yüksek seviyelerden geriledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Anayasa Mahkemesinin kararı sonrasında Euro’yu savunmayı taahhüt etti. ECB ve Almanya Anayasa Mahkemesi arasındaki anlaşmazlığı gidermek için çaba gösterileceğini açıkladı. Parite yeni işlem gününde 1.08 seviyelerinde.

 

 

XAUUSD…Güvenli Varlık Talebinden Destek Buldu… Koronavirüs pandemisinde henüz en kötünün geride kalmadığı, ikinci dalganın gelebileceği beklentileri altının güvenli liman talebine destek sağlarken, altının ons fiyatı 1700 $ seviyesinin üzerine tutundu. FED Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edildi. Powell’ın negatif faiz konusunu kesin bir dille reddetmesi ve gündemlerinde olmadığını ifade etmesi sonrası geri çekilse de reel getirinin düşmesi altın fiyatlarına destek oluyor.

 

 

GLDGR… 384 TL Seviyelerinde…TL varlıkların bu haftaki pozitif seyrine rağmen altının ons fiyatındaki yükseliş gram altın fiyatlarına destek sağlıyor.

 

 

BRENT... Risk İştahındaki Düşüşle Geriledi… Global piyasalarda risk iştahının düşmesiyle petrol fiyatlarında geçen haftaki yükselişin ardından bir miktar geri çekilme var. Brent petrole dayalı vadeli sözleşmeler varil başına 29 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

S&P500…Powell’ın Açıklamaları Sonrasında Geriledi…. Powell’ın makroekonomik değerlendirmeleri sonrasında S&P500 endeksi kayba yöneldi. Powell ekonomideki görünümün belirsiz ve aşağı yönlü risklerin canlı olduğunu belirtmesi üzerine geriledi. FED yetkililerin geniş çaplı iflaslardan bahsetmesi de risk iştahını düşüren bir başka gelişmeydi. ABD ve Çin arasındaki gerilim, Trump’ın Huawei’nin ABD piyasasına erişimini önleyen kararı uzatmasıyla birlikte gündemdeki yerini korudu. Vadeli S&P500 endeksi dünkü kayıpların ardından yeni işlem gününde de eksi bölgede.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.