Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-23 09:00:20

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Geçen hafta Çarşamba günü ABD’de ÜFE verisi aylık bazda %0,5 düşüş gösterirken, yıllık bazda da %7,4’ten %6,2'ye geriledi. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun açıkladığı rapora göre, ÜFE’de yaşanan düşüşte ana etken akaryakıt fiyatlarındaki gerileme oldu. Rapora göre Aralık ayında ara mal grubunda da düşüş yaşanırken, hizmet grubunda son ayda %0,1 oranında hafif bir yükseliş görüldü. ABD’de enflasyon tarafında gözlenen gerilemeyle FED’in daha düşük oranlı faiz artışlarına yönelik beklentiler oluşurken, aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,1 düşüş gösteren perakende satış verisi gibi zayıf veriler de bu beklentiyi destekledi.

Açıklanan veriler sonrasında ABD’de tahvil faizlerinde volatilitenin arttığını gördük. Veriler sonrasında güne %3,53 seviyesinden başlayan ABD 10 yıllık tahvil faizleri hızla %3,37 seviyesine geri çekilirken, haftayı %3,48’den kapadı. Japonya Merkez Bankası BoJ’un para politikası toplantısı sonrasında konuşan başkan Kuroda ise getiri bandının 0,50 seviyesinde olmasının getiri eğrisi kontrol politikasının sürdürülebilirliğine katkı sağladığını, bandın genişletilmesinin etkilerini görmek için zamana ihtiyaç olduğunu ve getiri bandının daha da genişletilmesine henüz ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Haftanın son işlem gününde S&P 500 endeksi %1,89 değer kazanarak 3.972 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazancı %16,56 artışla SVB Financial Group; en kötü performansı ise %2,54 düşüşle Goldman Sachs Group Inc sergiledi. Dow Jones endeksi %1,00 değer kazanırken, Nasdaq endeksi de %2,66 değer kazandı. Cuma günü Avrupa piyasaları da alıcılı bir seyir izlerken, Almanya’da Dax endeksi haftalık %0,76 yükselişle haftayı 15.033 puandan, Fransa’da CAC 40 endeksi haftalık %0,63 yükselişle 6.995 puandan, İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi haftalık %0,30 artışla 7.770 seviyesinden kapattı. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan ABD 2 yıllık tahvil faizleri Cuma günü %4,19 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,48 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 19,85 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Yeni yıl tatili nedeniyle Çin ve Hong Kong’un yanı sıra Güney Kore’de piyasaların kapalı olduğu haftada, Asya piyasaları Cuma günü teknoloji hisselerinde yaşanan rallinin etkisiyle Japonya ve Hindistan öncülüğünde alıcılı seyrediyor. Nikkie 225 endeksinde yükselişlerin %1,31’e yaklaştığını takip ederken, Nifty 50 endeksinde %0,68 yükseliş görülüyor. ABD vadeliler cephesinde bu sabah hafif kar satışlarının hakim olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta perakende satış verileri ardından ekonomik faaliyetlerde olası yavaşlama endişelerinin yanı sıra ABD'nin borç tavanı konusundaki anlaşmazlık, şirket bilançoları takip edilmeye devam edilirken finansal piyasalar üzerinde hafif baskı yaratıyor. Gelecek gündemde neler var? Yeni yıl tatili nedeniyle Çin’de piyasaların kapalı olduğu haftada küresel piyasalarda PMI verilerinin yanı sıra, ABD’den 4. Çeyrek GSYİH ve Aralık ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri ile Almanya’dan Ocak ayı İfo iş iklim endeksi takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi yükseliş trendini korumaya devam ediyor. BIST 100 endeksi güne yükselişle azalışla 5.444,03 seviyesinden başladı. Endeks gün içinde 5.507,71 seviyesini test ederken iyimser havanın sürmesiyle 5.490,34 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 104 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %5,62, sanayi endeksi ise %0,84 değer kazandı.

Bugün ne bekliyoruz? Küresel piyasalarda yaşanan iyimserlik karşısında, BIST 100 endeksinin toparlanma eğilimini temkinli devam ettirerek başlangıç yapacağını tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün Ocak ayı tüketici güveni verisi izlenecek. Gelecek gündemde neler var? Ocak ayı tüketici güveni, kapasite kullanım oranı ve imalat güveni haftanın öne çıkan başlıkları

Veri akışının zayıf olduğu haftanın son işlem gününde AMB ve FED üyelerinden gelen şahin mesajların etkisiyle küresel tahvillerde satış eğilimi izlendi. Bu kapsamda gün içinde ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 5 bp artışla %3,44, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 8 bp artışla %2,15 ve İngiltere 10 yıllık tahvil faizi 7 bp artışla %3,34 seviyesinden işlem gördü. Türkiye 5 yıllık CDS primi 563 bp’nda fiyatlanırken, Hazine eurobondlarında da satış eğilimi izlendi ve 2033 vadeli eurobond faizi 3 bp artışla %9,22’ye yükseldi. Yurt içi tarafta TCMB Başkanı TIM toplantısı sonrası döviz kurunun istikrarlı şekilde devam edeceğini ve Merkez Bankası’nın kur hedefi olmadığını dile getirdi. TL tahvil verim eğrisinde kısa vadelerde gerileme, diğer vadelerde yükseliş izlendi.

BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 3,7 milyar TL’ye geriledi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 6 bp azalışla %10,19, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 1 bp artışla %10,13 seviyesinden günü tamamladı. Hazine, bugün bugün Mayıs 2026 vadeli TLREF’e endeksli tahvil, Ağustos 2027 vadeli sabit kuponlu tahvil ihalelerini düzenleyecek. TL likidite tarafında TCMB 85 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 96 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 153 milyar TL’ye yükseldi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 18,2 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 12,4 milyar TL artarak 896,9 milyar TL seviyesine yükseldi.,Swap ve haftalık repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 38,4 milyar TL artarak 1,05 trilyon TL seviyesinde oluştu.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TİM ile yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Döviz kurunun istikrarlı şekilde devam ettiğini ve kur hedefleri olmadığını belirten Kavcıoğlu rezervlerdeki artışın kura olumlu yansıdığını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 Aralık ayı sonu itibarıyla Merkezi yönetim brüt borç stoku 4,332 trilyon TL olarak açıkladı. Borç stokunun 1,392 trilyon TL tutarındaki kısmı Türk lirası, 2,641 trilyon TL tutarındaki bölümü ise Döviz cinsi borçlardan oluştu. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, döviz kurları ve enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Nebati, “Dolar kurundaki herhangi bir aşağı, yukarı yönlü hareket toplumun her ferdi tarafından dikkatli bir şekilde takip edilir. TL ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunuyorsunuz. Türkiye’de üretim yapmasına ihtiyaç kalmaz. Türk lirasını çok değersiz hale getirirseniz tam tersi olur” İfadelerini kullandı. Bakan Nebati, enflasyon konusunda ise “Geçen yıl dünyanın en zor yılıydı. Enflasyon geçen yıl dünyanın belası olan bir problemdi. Yeni konut finansman programı çerçevesinde Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Yeni finansman programı çerçevesinde konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla, sisteme katılan bankalara, sonradan belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla nakit kaynak aktarılacak. Bir yıl içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı, ilgili yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 5'ini aşamayacak.

Bu tutarı bir katına kadar arttırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Sıfır kilometre araç bulunurluğunun düşük olması, tüketicilerin ikinci el otomobillere talebini artırdı. Bu durum ikinci el otomobil fiyatlarının ocak ayında yüzde 6 artmasına neden oldu. İkinci el otomotiv sektörünün önde gelen oyuncularından Otoshops'un Genel Müdürü Melih Mutlu yaptığı açıklamada ikinci elde de bulunurluğun giderek azaldığına dikkat çekerek, “Sıfır araç arzı düşük olduğu için ikinci ele talep arttı. Buna karşın, takas ya da filo kanallarından piyasaya araç girişi oldukça düşük. Bu nedenle Ocak ayından bu yana fiyatlar ortalama yüzde 6 arttı" dedi.

Brezilya ve Arjantin, adı güney anlamına gelen ‘Sur’ isimli bir ortak para birimi birliği üzerinde çalışmaya başlayacak. Brezilya’da Silva’nın iktidara gelmesiyle pan-Latin Amerika bir hareketin başlaması, gıda, petrol ve maden zengini bölgenin liderlerinin diğer bölge ülkelerinin de katılacağı bir para birimi birliğinin ilk adımlarını bu hafta CELAC Zirvesi’nde atması bekleniyor. Financial Times’a konuşan yetkililer para birliği planlarında ilk odağın bölgesel ticareti güçlendirmek ve dolara bağımlılığı azaltmak olduğunu aktarıyor. Sur’un ilk etapta Brezilya reali ve Arjantin pesosuna paralel şekilde kullanılacağı belirtiliyor. Japonya İçişleri ve İletişim Bakanı Matsumoto Takeaki Washington'da bir araya geldiği ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Don Graves ile ikili enformasyon teknolojileri işbirliğini ele aldı. İki Bakan görüşmede, çeşitli sektörlerin kullanımına açık "serbest ve özgür internet alanı" oluşturulmasında, 5G ötesi iletişim standartlarının AR-GE çalışmalarında işbirliği yapılmasında anlaştı.

Anlaşma doğrultusunda, 5G teknolojileri ekosisteminin güçlendirilmesinde rol oynayan Open RAN (Açık Radyo Erişim Ağı) kapsamlı birlikte çalışılabilirlik seviyesinin artırılması hedefleniyor. Yellen CNN televizyonuna verdiği röportajda, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmasına ilişkin Yellen, ABD Hazine Bakanlığının olağanüstü önlemleri uygulamaya başladığını, bu önlemlerin Haziran ayının başına kadar süreceğini ancak yine de bunun bir garantisi olmadığını söyledi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin artırılmaması halinde ABD'nin temerrüde düşmesinin küresel bir mali krize yol açabileceğini, ABD dolarının rezerv para birimi rolünün zarar görebileceğini ifade etti. ABD’de devlet kurumlarının ardından, devlet üniversiteleri de sosyal medya uygulaması TikTok'u yasaklamaya tüm hızıyla devam ediyor. Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Oklahoma, Güney Dakota ve şimdi de Teksas'taki devlet üniversiteleri, uygulamaya erişimi kampüslerin wi-fi ağlarından ve okula ait cihazlardan erişimi engelledi.

Teksas Valisi Greg Abbott, Aralık başında TikTok'un Çin’den kaynaklanan güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Teksas eyalet kurumlarındaki cihazlarda yasaklanmasını emretti. Her yıl Uluslararası Yeşil Hafta Fuarı kapsamında düzenlenen Dünya Gıda ve Tarım Forumu’nun en önemli siyasi etkinliği Berlin Tarım Bakanları Konferansı'nın ardından 33 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı. Berlin Tarım Bakanları Konferansı sonuç bildirgesinde, dünyada açlığa karşı daha güçlü bir mücadele çağrısında bulunuldu. Dünyada gıda güvenliği ve beslenme üzerinde ciddi sonuçları olan artan çatışmalardan büyük endişe duyulduğu belirtilen bildirgede, Rusya-Ukrayna savaşının "büyük insani sıkıntılara neden olduğu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiği" vurgulandı. Bildirgede, tarımda sürdürülebilir bir üretim yöntemine işaret edilerek yüksek gıda kayıplarının da azaltılması gerektiğinin altı çizildi.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Başakşehir Kayabaşı 7. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Başakşehir Avrasya Konutları)'nın yüklenicisi ile yapılan sözleşmeye ek protokol ile 256.000.000 TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 278.299.261,29 TL'ye yükseldi.

Kontrolmatik (KONTR, Pozitif): Hatırlanacağı üzere Şirketin, ABD'de kurulacak olan 3GWh/Yıl kapasiteli lityum-ion hücre, batarya ve enerji depolama ürünleri fabrika yatırımı kapsamında yararlanılacak, South Carolina eyaleti teşvik paketi ve federal teşvikleri hakkında bilgi paylaşılmıştı. "Pomega Energy Storage Technology" adında 40MLY USD başlangıç sermayeli bağlı ortaklık şeklinde şirket kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Toplam fabrika yatırımının yaklaşık 270-290 MLY USD civarında olması öngörülmekte olup, fonlama yapısı özkaynak+dış finansman şeklinde olacaktır. Dış finansman olarak; uzun vadeli proje kredisi, makine&ekipman için leasing ve diğer finansman opsiyonları değerlendirilecektir. Tesisin 2024 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Söz konusu "Lityum-Ion Hücre, Batarya ve Enerji Depolama Ürünleri Fabrikasının" temel atma töreninin 02.02.2023 tarihinde eyalet yetkililerinin katılımı ile yapılacağı bildirildi.

Sasa Polyester (SASA, Negatif): Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Sasa Polyester Sanayi A.Ş. (SASA.E) payında 23/01/2023 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 22/02/2023'tür.

Hektaş (HEKTS, Negatif): Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Hektaş Ticaret T.A.Ş. (HEKTS.E) payında 23/01/2023 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbirleri uygulanacaktır. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 22/02/2023'tür.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.