Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-09-02 17:13:00

Almanya İmalat PMI’ı Beklentileri Karşılayamadı!

ABD Borsaları İşçi Bayramı tatili nedeniyle kapalı. Gündemde ise Avrupa merkezli haber akışları yer alıyor. Özellikle Brexit konusu ve Avrupa'dan takip ettiğimiz PMI rakamları işlem hacimlerinin sığ olduğu bugünde pariteler üzerinde kısmi olarak oynaklık yarattı. Rakamlara baktığımızda Fransa ve İtalya'dan gelen İmalat PMI'ları beklentilerin üzerinde bir sonuç aldı. Avrupa'nın lokomitif ülkesi Almanya İmalat PMI'ı ise 43.5 ile hem beklentilerin hemde 50 bareminin altında kalarak bölgeye dair endişeleri canlı tuttu. Euro Bölgesi İmalat PMI'ı ise 47.00 ile tahminlere paralel bir sonuç alsa da 50 bareminin üzerine çıkamadı. Gerek PMI'lardaki olumsuz sonuçlar gerekse ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliği önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan ECB toplantısında bankanın daha fazla güvercin bir tavır takınabileceğine yönelik beklentileri artırarak Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Brexit konusunda ise belirsizlik devam ederken ülke içerisindeki erken seçim tartışmaları sürüyor. Son olarak İşçi Partisi Lideri Jeremy Corby'in; bir genel seçim istediklerine yönelik bir çağrıda bulundu. ABD tarafında ise resmi tatil nedeniyle herhangi bir ekonomik veri açıklanmadı. Gündemde ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler yer alıyor. Şuanda geçtiğimiz hafta kapanışında gelen açıklamalar sonrası oluşan iyimserlik kısmi de olsa korunsa da belirsizlik devam ediyor. Yurtiçinde ise gündemde büyüme rakamları vardı. GSYİH 2.çeyrek'te yüzde 1.5 daraldı. Beklenti ise yüzde 2'lik bir daralma yönündeydi. Beklentilerden olumlu gelen bu rakam sonrası TL varlıkları Dolar karşısında bir miktar toparlandı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz ancak küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları fiyatlamalarda ön plana çıkabilir.

EURUSD

ABD borsalarının İşçi Partisi tatili nedeniyle tatil olduğu bu günde dikkatlerimiz Avrupa'dan gelen İmalat Satın Alma Müdürleri Endekslerindeydi. Rakamlara baktığımızda Fransa ve İtalya'dan gelen İmalat PMI'ları beklentilerin üzerinde sonuç alsa da Avrupa'nın en güçlü ülkesi Almanya ve Euro Bölgesi'nden takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz tablo Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu ve parite son 2 yılın en zayıf seviyelerinde kalmaya devam etti. ABD tarafında ise resmi tatil nedeniyle herhangi bir ekonomik veri açıklanmadı. Ticaret savaşları cephesinde ise geçtiğimiz hafta gelen açıklamalar sonrası oluşan iyimserlik kısmende olsa piyasadaki etkisini sürdürüyor. Teknik olarak şuanda 1.0950 desteğine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın kırılmasıyla birlikte Euro varlıklarındaki kayıplar derinleşebilir ve 1.0935, 1.0910 ve 1.0885 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Toparlanma hareketleri için 1.0990 direncini takip edeceğiz. Buranın geçilmesi ile birlikte 1.1015, 1.1040 ve 1.1065 direnç seviyelerini izleyeceğiz.

USDTRY

Yurtiçinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ikinci çeyrek ilk tahmini 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.5 azaldı ve beklentilerden iyi olmasına rağmen daralma devam etti. Datanın kalemlerine bakacak olursak tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,4 artarken sanayi sektörü yüzde 2.7, inşaat sektörü yüzde 12.7 ve ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 0.3 azaldı. Bunun dışında diğer veri akışında İmalat PMI Ağustos ayı için 48 düzeyinde gerçekleşerek hem beklentilerin üzerinde açıklandı hem de 2018 Temmuz ayından bu yana en yüksek değerini gördü ancak halen büyüme için baz alınan 50 seviyesinin altında olduğu gözlemlendi. Haber akışında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle ekonomik hayata doğrudan etkisi olan hukuk yargılamalarında sade ve etkin bir işleyiş temin edeceklerinin açıklaması önemliydi. ABD kanadına geçtiğimizde bugün İşçi Bayramı dolayısıyla tatil durumundayken ticaret savaşlarına ilişkin gelebilecek açıklamalar konusunda dikkatli olmakta fayda var. Teknik bağlamda özellikle büyüme verisi ardından tekrar 5.80 desteğini test eden kur için bu seviyenin altında kalıcılık son derece belirleyici olabilir. Bu durumda 5.7740-5.7550-5.7340-5.7000 destek seviyeleri test edilebilir. Kalıcılık sağlanamaması durumunda ise 5.8500-5.8670-5.8815-5.9280 dirençleri gündeme gelebilir.

GBPUSD

Avrupa Birliği'nin Brexit baş müzakerecisi Michal Barnier, AB'nin İrlanda sınırına ilişkin backstop konusundaki taleplerini karşılayamayacağına işaret ederek, anlaşmasız Brexit senaryosundan kaçınılabileceği konusunda iyimser olmadığını ortaya koydu. Aslında İngiltere basını her ne kadar Başbakan Boris Johnson'ın seçim çağrısı yapmaya hazır bir lider gibi göründüğünü söylese de gün içinde İngiltere Eğitim Bakanı Damian Hinds'in Johnson'un bir seçim düşünmediğini ve hükümete karşı oy verecek muhafazakar partililerin müzakere pozisyonunu baltalayacağını söylemesi dikkat çekiciydi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn yaptığı açıklamada ise Başbakan Johnson'ın parlamentoyu askıya alma adımını demokrasiye karşı bir saldırı olarak niteledi ve buna karşı koyulması gerektiğini savundu. Data havuzuna baktığımızda İngiltere Ağustos ayı imalat PMI rakamı 47.4 ile beklentilerin altında kaldı ve paritede aşağı yönlü hareketler hızlandı. ABD'de bugün İşçi Bayramı nedeniyle veri akışı bulunmazken ticaret savaşlarındaki belirsizliğin devam ettiğini belirtmekte fayda var. Parite için Brexit ve ticaret görüşmelerinden gelecek bilgi akışı fiyatlama davranışlarında etkili olmaya devam edecektir. Teknik anlamda Brexit'e ilişkin karmaşık bilgi akışı neticesinde 1.2065'e kadar geri çekilen parite için bu seviyenin altındaki kalıcı hareketlerde 1.2040-1.2000 destekleri izlenirken bu seviye altında satışlar derinleşebilir. Yukarı ataklarda da 1.2100-1.2130-1.2165-1.2200 dirençleri ilk etapta karşımıza çıkabilir.

BRENT PETROL

Ticaret gerginliğinin yarattığı endişenin yanı sıra gün içinde majör ülkelerden gelen zayıf imalat PMI rakamları büyüme endişelerini bir miktar daha artırırken bu durumun küresel petrol talebine olan olumsuz etkileri de petrol fiyatlarını baskılayan bir unsur olarak karşımıza çıkabilir. Diğer yandan ise Rusya Petrol Bakanı Aleksandr Novak'ın ülkesinin OPEC+'nın global petrol arz kısıntısı hedefine Ağustos ayında da uyacağı güvencesini vermesi, fiyatlarda gün içi dengelenmeyi beraberinde getirdi diyebiliriz. Bunun dışında İran yetkililerinden gelen ABD'nin bölgede çıkar elde ettiği ve bölgenin güvenliği için körfez ülkelerinin birlik olması gerektiğini vurgulaması önemliyken nükleer anlaşma şartlarında yeni bir revizeye de gittiklerini duyurduğunu da ekleyelim. Petrol fiyatları için ticaret savaşlarından gelecek açıklamalar ve jeopolitik risk unsurlarıyla beraber Ortadoğu'daki görünüm ve ABD'de kasırga etkisi ayrıca takip edilecek. ABD'de İşçi bayramı sebebiyle erken kapanış gerçekleştirecek olan emtia için teknik seviyelerden bahsedersek, gün içindeki cılız atakların devamında 59.00,59.35 ve 59.85 dirençleri önemli olabilir. Satıcılı seyirde ise 58.40, 58.00 ve 57.75 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir.

ONS ALTIN

Çinli ve ABD'li Girişimciler Sempozyumu'nda bir araya gelen iki ülkenin iş insanları, ekonomik gerginliğin sona ermesi çağrısı yaparken ABD'nin Çin ürünlerine ek vergi uygulamasının iş çevrelerinde endişe yarattığı gibi ABD'li şirketlerin çıkarlarını da zedelediği ifade edildi. Geçtiğimiz hafta yapılan pozitif açıklamalar sonrası Eylül ayında yetkililerin bir araya gelmesi beklenirken bugün ABD ve Çin'in birbirlerinden ithal ettikleri mallara ek gümrük tarifesi uygulamaya başladığını da ekleyelim. Bunun dışında gün içinde açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İran'ın perşembe günü nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma yönünde atacağı üçüncü adımla ilgili bilgi verirken uygulamaya hazır üçüncü adımın ilk ikisinden daha güçlü olacağını fakat istenilen neticelere AB tarafından ulaşmaları halinde geri dönüşün mümkün olduğunu dile getirdi. İran tarafından diplomasinin sürdürüldüğünü belirterek, ''Bu yolun bütün zorluklarına rağmen diplomasi, iletişim ve diyaloğa yine fırsat tanımak istiyoruz'' dedi. Bununla birlikte Brexit meselesinden de gelen karmaşık söylemler kafa karıştırırken İngiltere Başbakanı'nın atacağı adımlar son derece kritik olacaktır. Bugün ABD'de İşçi Bayramı olduğundan dolayı gerek veri gerekse haber akışı sakinken yarın itibariyle jeopolitik risklere ilişkin gelebilecek açıklamalar volatiliteyi artırabilir. Teknik olarak, Dolar endeksinin 99.00 testi ile hafif geri çekilme yaşayan ons altında aşağı yönlü hareketlerde 1522-15218-1512-1509-1505 destekleri takip edilebilirken atakların tekrar görülmesi halinde 1528-1532-1540-1544 dirençlerine kadar yükselişler görülebilir.

IşıkFX Akşam Bülteni

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.