Belediye ve balık hali esnafının iş birliğiyle hayata geçirilen projede, balık atıkları düzenli olarak toplanarak özellikle martı ve balık popülasyonuna destek amacıyla kullanılacak. Hem doğayı koruyan hem de canlıların yaşamına destek olan bu girişim hakkında konuşan Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri projenin başarıyla uygulanarak daha da yaygınlaştırılacağını söylediler.
Yetkililer şunları kaydetti:
“Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak bizler şu ana kadar balık esnafımızın balıkhanelerinde biriken balık atıklarını temizlik araçlarımızla topluyoruz. Bu atıklar daha önce çöp toplama kamyonları tarafından alınıyordu ve bu da geri dönüşüm olarak kirlilik oluşturup geri dönüşüm sürecine zarar veriyordu.
Giresun Belediyesi olarak artık bir pirinç tanesinin bile asla çöpe gitmesine izin vermeyeceğiz. Balık atıklarını kurduğumuz ekiple birlikte günlük olarak topluyoruz. Buna pilot bölge olarak başladık ve sonuç aldık, artık şehrimizin tamamındaki balık esnafımızın ürettiği balık atıklarının tamamını alacağız.
Bu atıkların ilk etapta yüzde 60’ını denize yakın yerlerde dere kenarlarına ve derelere bırakacağız. Bu bıraktığımız atıkların bir şekilde martılar ve balıklar tarafından tüketilmesini hedefliyoruz. Dünyanın artan nüfusuna göre geldiğimiz nokta itibarıyla, bizlerin hem birey olarak hem de kurumsal olarak atık kültürümüzü atık davranışımızı ve atık alışkanlıklarımızı gözden geçirmek zorundayız.
Bizler bunu Giresun Belediyesi olarak kurumsal ayağında gözden geçirmeyi yaptık ve Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak balık esnafından balık atıklarını toplayarak başladık. Bunun ikinci etabında kasaplardan lokantalardan organik olan tüm atıkları toplayacağız. Bunların bir kısmını doğal ortamda kullanacağız. Ciddi bir oranını da seramızda oluşturduğumuz kompost havuzunda gübreye çevireceğiz.”
© Copyright 2025 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.