Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-20 19:17:50

Başkan Soyer: "Geleceği ortak akılla inşa etmenin sorumluluğunu taşıyoruz"

Toplantının ardından açıklama yapan Başkan Soyer, “Geleceğin Türkiye'sinin şekillenmesinde çağı yakalayan, doğayla, birbirimizle uyumlu iktisat politikalarını belirlemeye devam edeceğiz. Ortak akılla bir gelecek inşa etmenin hem sorumluluğunu taşıyor hem de mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin altı aydır kesintisiz süren hazırlık toplantıları, ikinci aşamada uzman toplantılarıyla devam ediyor. İlki “Birbirimizden Razıyız” başlığıyla düzenlenen toplantıların ikincisi “Doğamıza Dönüyoruz”, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde yapıldı. İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM) düzenlenen toplantıya, Türkiye’nin pek çok yerinden iklim krizi, ekoloji ve doğayla uyumlu kalkınma konularında çalışan  akademisyen, gazeteci ve uzmanlar katıldı.

Uzmanlar kararları değerlendirdi
6 buçuk saat süren ve paydaş raporlarının değerlendirildiği kapalı toplantının ardından Başkan Tunç Soyer, basın açıklaması yaparak alınan kararlarla bilimsel bir çerçevenin oluşturulduğunu söyledi. Ekonomi ile ekoloji arasındaki bağlantıya değinen Başkan Soyer, “Tüm ekonomik kararlarla ilgili, tüm iktisadi politikalarla ilgili ekolojinin, doğanın, doğayla uyumun mutlaka dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Hatta birlikte düşünülmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Doğayı insan merkezli değerlendiren anlayış geride kaldı
Başkan Soyer, yürütülen çalışmada çağdaş, gelecekteki dünyanın vizyonuna, koşullarına uyum sağlayacak kararlar alınmasına özen gösterildiğini söyledi. Doğayı insan merkezli değerlendiren bir anlayışı da geride bıraktıklarını vurgulayan Başkan Soyer, “Çevre sözcüğü doğayı insan merkezli olarak tarif eden bir sözcük. Biz doğayı çevre bağlamında değerlendirmiyoruz. Doğayı içinde yaşadığımız ve bizim de bir parçası olduğumuz bir bütünlük içerisinde görüyoruz. O nedenle de hem iktisat politikalarında, hem geleceğin Türkiye'sinin şekillenmesinde çağı yakalayan, doğayla, birbirimizle uyumlu iktisat politikalarını belirlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Ortak akılla bir gelecek inşa ediliyor
İzmir'de düzenleyecekleri İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için heyecanlı olduklarını dile getiren Başkan Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yüz yıl önce atalarımızın bize bıraktığı bu olağanüstü cennet vatanın iktisat politikalarını şekillendirmek için taşıdıkları heyecanı bugün bizler de taşıyoruz. Ve geleceğin Türkiye'sinin şekillenmesinde el birliğiyle katkı vermenin, ortak akılla bir gelecek inşa etmenin hem sorumluluğunu hem de mutluluğunu yaşıyoruz. Diliyorum atalarımız, yüz yıl önce nasıl büyük bir özgüven ve umutla gelecek Türkiye'sini şekillendirmişlerse bizler de böyle anılırız.”

Kimler katıldı?
“Doğamıza Dönüyoruz” başlıklı uzman toplantısına Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, Dr. Baran Bozoğlu, Dr. Belgin Bahar, Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, Dağhan Mehmet Yazıcı, Dicle Tuba Kılıç, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Dr. Erhan Ekmen, Ertuğrul Barka, Prof. Dr. Fikret Adaman, Gamze Çelikyılmaz, Gökmen Argun, Prof. Dr. Halim Orta, Prof. Dr. Hazım Gökçen, Dr. Hikmet Öztürk, Hülya Türkmenoğlu, Hüsrev Özkara, Dr. İlker Kahraman, Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Kübra Sultan Yüzüncüyıl, Prof. Dr. Levent Kurnaz, M. Levent Artüz, Doç. Dr. Meneviş Uzbay, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Murad Yercan, Nuri Özbağdatlı, Dr. Özcan Türkoğlu, Özcan Yüksek, Özer Akdemir, Ruhisu Can Al, Dr. Selin Özokcu, Şehadet Çitil, Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Umut Dilsiz, Yasemen Bilgili , Yunus Arıkan, Yusuf Yavuz katıldı.

Uzman Buluşmaları sürecek
Kongrenin birinci aşamasında yapılan Çiftçi, İşçi ve Sanayici-Tüccar-Esnaf Buluşmaları sonucunda hazırlanan sonuç metinleri kamuoyuyla paylaşılmıştı. İkinci aşamayı oluşturan Uzman toplantıları kapsamında “Birbirimizden Razıyız” ile “Doğamıza Dönüşüyoruz” başlıklı toplantılar tamamlandı. Uzman Buluşmaları, “25 Ocak'ta “Geçmişimizi Anlıyoruz” ve 4 Şubat'ta “Geleceği Görüyoruz” başlıklarıyla sürecek.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Şubat’ta
Uzman toplantılarının ardından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi düzenlenecek ve yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak. Kongreye Türkiye ve dünyadan önemli konuşmacılar katılacak.

Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik takvimi için iktisatkongresi.org'u ziyaret edebilirsiniz.
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.