Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-02-27 09:37:05

Sabah stratejisi

Geçen hafta 5.014-5.265 seviyeleri arasında işlem gören BİST-100'de kapanış 5.059'dan gerçekleşti ve haftalık değişim %0,6 oldu. Ortalama işlem hacmi de 75,4 milyar TL ile düşük kalmaya devam etti. Endekse en çok destek veren hisseler OYAKC, ENKAI ve EKGYO olarak sıralanırken, SASA, THYAO ve TUPRS negatif ekti eden hisseler arasında ilk 3'te yer aldı. Yurtdışı borsalara baktığımızda hem Amerikan hem de Avrupa piyasalarında satış baskısı hakimdi. ABD'de endeksler %2,7-3,3 düşüş kaydederken, Avrupa'da Euro Stoxx 50 endeksi %2,3 geriledi. Cuma günü ABD'de açıklanan makro verilerin beklentilerden iyi gelmesini takiben faizlerde yukarı yönlü hareket hız kazandı. ABD'de 2 yıllık tahvil faizlerinde %4,82, 10 yıllıklarda %3,97 gündeme geldi. Hafta başında 104 seviyelerinde olan Dolar endeksi (DXY) de Cuma günü 105,3'e kadar yükseliş kaydetti. Bugüne baktığımızda Avrupa vadelileri ekside, ABD vadelileri ise artıda. Japonya hariç MSCI endeksi ise yaklaşık %1 aşağıda. Bu ortamda BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Haftalık veri takviminde, ABD'de dayanıklı mal siparişleri, CB tüketici güveni, ISM imalat/imalat dışı PMI öne çıkıyor. Avrupa'da TÜFE ve ECB toplantı tutanakları haftanın önemli verileri arasında. Ayrıca, Fed'den Waller, Bostic ve Bowman, ECB'den Lane, Schnabel ve De Guindos'un konuşmaları izlenebilir. Yurtiçinde ise 2022 son çeyrek büyümesi ile TÜFE takip edilecek. Ek olarak, Çarşamba günü Borsa İstanbul'da konsolide olmayan 4. çeyrek finansallarının son gönderim günü.


    

Makroekonomi

ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) ocak ayı verileri takip edildi. 

  • Ocakta PCE deflatörün aylık artış hızı %0,2'den %0,6'ya yükselişle beklentileri (%0,5 artış) aşarak son sekiz ayın en sert artışını kaydederken, yıllık bazda ise yatay seyretme beklentilerine karşın %5,3'ten %5,4 seviyesine yükseldi. Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık %0,3'ten %0,6'ya yükselerek beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise hafif gerileme beklentilerine karşın %4,4'ten %4,7 seviyesine yükseldi. 

Ayrıca ABD'de şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 66,4'ten 67 seviyesine yukarı yönlü revize edildi ve böylece geçen yılın ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ECB üyelerinden şahin mesajlar gelmeye devam ediyor. ECB Yönetim Konseyi üyesi Nagel, mart sonrasında da önemli faiz artışları olasılığını dışlamadığını belirtti. 
 
Bunun yanında, Almanya'da geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri açıklandı. Buna göre, geçen yılın son çeyreğinde Almanya ekonomisinde yüksek seyreden enflasyon, devam eden enerji krizi ve ECB'nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle çeyreklik bazda daralma hızı %0,2'ten %0,4'e revize edilirken, yıllık bazda büyüme hızı da %1,1'den %0,9'a aşağı yönlü revize edildi. Almanya ekonomisi 2022 yılı genelinde ise %1,9 oranında büyüme kaydetti.
 
Yurt içinde ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ocak ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri yayınlandı. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı ocakta aylık %16,4 düştü, altı aydır aylık gerilemekte. Bununla birlikte veri tarihsel olarak en iyi ocak ayına işaret etmekte. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının ocakta yıllık bazda artış hızı ise %26,8'den %56,5'e yükseldi ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Ocak ayında milliyetlerine göre gelen yabancı ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında ise, ilk beş ülke; Rusya (%14), Bulgaristan (%8,3), Almanya (%7), Gürcistan (%5,7) ve İran (%5,7) olarak kaydedildi.
 
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, 

  • ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan şubat ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI ve ISM imalat sanayi endeksi verileri çarşamba günü ve hizmet sektörü nihai PMI ve ISM imalat dışı endeksi verileri de cuma günü takip edilecek. Öncü verilere göre, imalat PMI, şubat ayında 47,8 seviyesine beklentilerin üzerinde artışla imalat sektöründe daralma hızının yavaşladığına işaret etmekle birlikte zayıf talep nedeniyle 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini dördüncü aya taşımıştı. Hizmet PMI ise şubatta beklentilerin üzerinde artışla 46,8'den 50,5 seviyesine yükselerek hazirandan bu yana ilk kez daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçmişti. Ocak ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi ise 48,4'ten 47,4 seviyesine gerileyerek imalat sanayinde daralma hızının arttığına işaret ederken, son üç aydır daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. ISM imalat dışı endeksi ise ocak ayında özelikle yeni siparişlerdeki güçlü artışın etkisiyle 55,2 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Bunun yanında, bugün ocak ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edilecek. Aralık ayında dayanıklı mal siparişleri, aylık %5,6 artış kaydetmişti ve böylece Temmuz 2020'den bu yana en sert artışı sergilemişti. Ayrıca tüketici güveni göstergelerinden şubat ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi yarın takip edilecek. Ocak ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, 109'dan 107,1 seviyesine gerilemişti. Tüketici güveninin şubatta ise yükseliş sergilemesi bekleniyor. Ayrıca istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 195 bin kişi seviyesinden 192 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti. Öte yandan, konut piyasası verilerinden, bugün satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren ocak ayı bekleyen konut satışları verisi, yarın aralık ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi ve çarşamba günü ocak ayı inşaat harcamaları verileri takip edilecek. Ayrıca hafta boyunca Fed üyelerinin gerçekleştireceği konuşmalar da Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek. 
  • Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB'nin 1-2 Şubat tarihli toplantısına ilişkin tutanakların yayınlanması olacak. ECB, son toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı. Karar metninde, faizlerin, enflasyonun %2'lik hedefe dönmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacağı ve faizlerin istikrarlı bir hızla yükselmeye devam etmesinin beklendiği belirtilerek, mart ayındaki toplantıda faizleri 50 baz puan daha artırmanın değerlendirildiğine işaret edilmişti. Öte yandan Lagarde, şubat aynın ortalarında yaptığı son açıklamasında, enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun halen yüksek seviyede olduğunu belirterek, temel enflasyon baskıları göz önüne alındığında, martta gerçekleştirecekleri bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırmayı planladıklarını ve ardından para politikası duruşunu değerlendireceklerini ifade etmişti. Ayrıca Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan şubat ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri çarşamba günü ve hizmet PMI verileri ise cuma günü izlenecek. Öncü verilere, şubatta imalat PMI'lar, Fransa'da yeniden daralma bölgesine geçerken, diğer bölgelerde de daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Şubatta hizmet PMI'lar ise bölge genelinde büyümeye işaret etmişti, buna göre Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde büyüme bölgesindeki seyirlerini ikinci aya taşırken, Fransa ve İngiltere'de büyüme bölgesine geçmişti. Bunun yanında ECB'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, çarşamba günü Almanya'da ve perşembe günü ise Euro Bölgesi'nde şubat ayı TÜFE öncü verileri takip edilecek. Cuma günü ayrıca Euro Bölgesi'nde ocak ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Cuma günü bunun yanında, küresel ticaretin görünümüne ilişkin de sinyal verecek olan Almanya ocak ayı dış ticaret verileri açıklanacak. Diğer yandan, yarın Fransa'da ve cuma günü İtalya'da geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri açıklanacak. Bunun yanında ECB üyelerinin hafta genelinde, BoE Başkanı Bailey'in Çarşamba günü ve BoE Baş Ekonomisti Pill'in perşembe günü gerçekleştirecekleri konuşmaları da, ECB'nin ve BoE'nin para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek. 
  • Asya tarafında ise, Çin'de ekonominin seyrine ilişkin sinyal verecek olan şubat ayı imalat sektörü ve imalat dışı resmi PMI verileri ile küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan Caixin imalat sektörü PMI verisi çarşamba günü ve Caixin hizmet sektörü PMI verisi de cuma günü izlenecek. Çin'de hükümetin, sıfır Covid politikası kapsamında uyguladığı birçok salgın kısıtlamasını son dönemde gevşetmesinin ekonomik faaliyet üzerindeki olumlu etkilerinin yanında, küresel ekonomide beklenen yavaşlamanın öngörülenden daha sınırlı olacağına ilişkin beklentilerin etkisiyle ocakta imalat sektörü ve imalat dışı resmi PMI verileri eylül ayından bu yana ilk kez 50 eşik seviyesinin üzerine çıkarak büyüme bölgesine geçmişti. Buna göre, ocakta resmi imalat PMI 47'den 50,1'e ve imalat dışı resmi PMI da 41,6'dan 54,4'e yükselmişti. Caixin imalat sektörü PMI, ocakta 49'dan 49,2 seviyesine yükselerek daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etmekle birlikte son altı aydır daralma bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Buna karşın Caixinhizmet sektörü PMI ocakta, birçok salgın kısıtlamasının son dönemde gevşetilmesiyle tüketicilerin başta seyahat olmak üzere hizmet sektörüne yönelik harcamalarının artmasının etkisiyle 48'den 52,9 seviyesine yükselerek ağustostan bu yana ilk kez 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesine geçmişti. Şubatta Çin'de tüm PMI verilerinin toparlanma sergileyerek 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde seyretmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, bugün ocak ayı dış ticaret dengesi ve şubat ayına ilişkin ekonomik güven endeksi, yarın geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri ve ocak ayı hizmet üretici fiyat endeksi, çarşamba günü şubat ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi ve cuma günü ise şubat ayı TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Yarın ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mart-Mayıs dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak. 

  • Hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi ocakta; aylık %1,3 oranında artmıştı ve Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 99,33 seviyesine yükselmişti, bununla birlikte iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam etmişti. Şubatta ise güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %2,2, perakende ticaret %2,4, inşaat sektörü %3,6 ve reel kesim %1 düşüş gösterirken, tüketici güven endeksi %4,3 artış kaydetti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise şubat ayında 99,33'ten 99,05'e gerilediğini ve iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam ettiğini hesaplamaktayız.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ocak ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat ocakta aylık %15,4 azalışla 19,4 milyar USD gerçekleşirken (aralık ayında 22,9 milyar USD ve 2022 yılı ortalaması 21,2 milyar USD), ithalat ise aylık %3,5 artışla 33,7 milyar USD seviyesine yükselmişti (aralık ayında 32,6 milyar USD ve 2022 yılı ortalaması 30,3 milyar USD). Ocakta dış ticaret açığı ise aylık %48,1 oranında artışla 9,7 milyar USD'den 14,4 milyar USD seviyesine yükselerek aylık bazda rekor seviyede gerçekleşmişti, 2022 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi. Ocakta aylık enerji ithalatı 8,75 milyar USD'ye yükselerek, 8,85 milyar USD ile aylık rekor enerji ithalatının görüldüğü eylül ayındaki seviyeye yakın gerçekleşmişti. 2021 yılında ortalama 4,2 milyar USD olan aylık enerji ithalatı 2022 yılında ortalama 8 milyar USD'yeyükselmişti. Enerji ithalatı 2021 yılındaki 50,7 milyar USD'den 2022 yılında 96,5 milyar USD ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Altın ithalatı ocak ayında aylık %77,2 oranında sert artış kaydederek aylık 5,4 milyar USD ile rekor seviyede gerçekleşmişti.
  • Ekonomi, 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,9 ile Bloomberg beklentisi olan %4,4'ün altında büyüme gerçekleştirmişti, 2. çeyrek büyümesi %7,6'dan %7,7'ye revize edilmişti ve ilk yarıda %7,6 gerçekleşen büyüme ilk 3 çeyrekte %6,2'ye yavaşlamıştı. 3. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel %0,1 daralarak pandeminin en yoğun hissedildiği dönem olan 2020 yılı 2. çeyreğinden bu yana ilk kez daralma kaydetmişti. Foreks Anketi'ne göre dördüncü çeyrekte ise büyümenin, medyan tahmini yıllık %2,8 seviyesinde, 2022 yılı geneli için yıllık %5,2 seviyesinde. Bloomberg Anketi'ne göre, ekonominin dördüncü çeyrekte çeyreksel bazda %0,6 oranında ve yıllık bazda ise %2,7 oranında büyümesi bekleniyor.  
  • Ocak ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 48,1 seviyesinden 50,1 seviyesine yükselerek 10 aylık daralma döneminin ardından 50 eşik seviyesinin üzerine çıkarak yeniden büyüme bölgesine geçmişti. Veri, nihayetinde 2023 yılının başlarında imalat sanayi sektörünün toparlanmaya başladığına yönelik sinyal vermişti.
  • Ocak ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %4'ün belirgin üstünde aylık %6,65 artmıştı, TÜFE yıllık bazda ise %64,27'den %57,68'e gerilemişti. Ocak 2022'deki %11,1'lik baz etkisi yıllık düşüşte belirleyici olmuştu. Enerji kalemindeki düşüşle aralık ayında ÜFE'de gözlemlediğimiz aylık düşüş ardından ocak ayında başta gıda ürünleri ve metalik olmayan diğer mineral ürünlerin etkisiyle ÜFE aylık %4,15 artış kaydetmişti. ÜFE'deki aylık artışı enerji kalemi sınırlamayı sürdürmüştü. (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış göstermişti) Yıllık bazda baz etkisinin de katkısıyla %97,72'den %86,46 seviyesine gerileyerek Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye gelmişti. Foreks Anketi'ne göre şubat ayında TÜFE'nin, aylık medyan %3,48 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %55,68 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bloomberg Anketi'ne göre şubat ayına ilişkin TÜFE'nin, aylık medyan %3,60 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %56,30 seviyesine gerilemesi bekleniyor. 

 Şirket haberleri

Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Alarko GYO'nun 4Ç2022'deki net dönem karı (konsolide) yıllık %131 oranında artarak 2.365mn TL'ye çıkmıştır. Karın yüksek oranda artmasında, gerçeğe uygun değer değişikliğinden kaynaklanan artışın 2.339mn TL olması etkisi olmuştur. 4Ç2021'de bu kalemden 715,3mn TL gelir elde edilmişti. Diğer yandan, kambiyo karı, 4Ç2022'de sadece 9,6mn TL gerçekleşerek yıllık 242,1mn TL azalmıştır. Bununla birlikte brüt kar da yıllık %58,1 oranında düşerek 20,2mn TL'ye gerilemiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022'deki net dönem karı yıllık %117,5 oranında artarak 2.754mn TL'ye yükselmiştir.

Ayrıca, Şirket yönetim kurulu hisse başına brüt 1,75 TL (net 1,75 TL) kar payı dağıtımını genel kurula sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi 25.04.2023 olup, son kapanış değerine göre temettü verimi %2,7 olarak hesaplanmaktadır.

Selçuk Ecza Deposu (SELEC, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 719,8mn TL olarak açıklanarak ortalama piyasa beklentisinin (Beklenti: 811mn TL) altında gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde Şirket, 203mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %81 oranında büyüyerek 14.504mn TL'ye yükselirken (Beklenti: 14.360mn TL), satışların maliyetinin de %72,5 oranında artarak 12.912mn TL olmasıyla brüt kar 1.593mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %98,2 oranında artarak 668,8mn TL'ye yükselmiştir. Şirket diğer faaliyetlerden 22,5mn TL gider kaydetmiştir, böylece faaliyet karı 901,4mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 60,5mn TL net gelir elde eden Şirket, finansman tarafında 19,7mn TL gider kaydetmiştir. Son olarak 222,4mn TL'lik vergi gideri sonrası 2022 yılının dördüncü çeyreğinde 719,8mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılında ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %158,1 oranında artarak 2.381mn TL'ye yükselmiştir.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş. ile Şanlıurfa/Viranşehir'de bulunan ''Viranşehir GES 154kV Trafo Merkezi ve Şalt Tesisi Yapımı İşi'' için anlaşmaya varmış ve sözleşme daveti almıştır. Anlaşma bedeli KDV hariç 5mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli KDV hariç 96,1mn TL'dir.)

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Pozitif): Sermayesinin %40'ı Şirkete, %60'ı ise hakim ortağı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne ait olan iştiraki Tarkim Bitki Koruma A.Ş. Yönetim Kurulu; sermaye piyasalarının sunduğu olanaklardan yararlanmak amacıyla halka arz çalışmalarına başlanmasına karar vermiştir.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu hisse başına brüt 1,73TL (net 1,56TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi 27 Mart 2023 olup, son kapanış değerine göre temettü verimi %2,3 olarak hesaplanmaktadır.


Sektör haberleri

Konut: Bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliklere ilişkin karar, BDDK'nin resmi internet sitesinde yayımlandı. Değişiklik doğrultusunda, tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı tablosu güncellendi. Buna göre, değeri 5mn TL ve altında olan sıfır konutlar için, bu bedelin %80-90'ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 5mn TL ile 10mn TL arasındaki sıfır konutlar için ise %70 ila 80 arasında olacak. Değeri 10mn TL ile 20mn TL arasında değişen sıfır konutlar için tüketiciler bu bedelin azami %60-70'i kadar kredi alabilecek. Değeri 20mn TL'nin üzerindeki sıfır konutların ise %50'si ila 60'ı arasında kredi kullanabilecek. İkinci el konutlar için de azami oranlar yeniden belirlendi. Karar ile, ikinci el konut alımında ve konut teminatlı kredilerde kullandırılabilecek azami kredi tutarları da yukarı yönlü revize edildi. Buna göre, değeri 1mn TL ve altında olan ikinci el konutlar için, bu bedelin %90'ı kadar kredi kullanılabilecek. Söz konusu oran, değeri 1mn TL ile 2mn TL arasındaki ikinci el konutlar için ise %60 ila 70 arasında olacak. Değeri 2mn TL ile 5 mn TL arasında değişen ikinci el konutlar için tüketiciler bu bedelin azami %50-60'ı kadar kredi alabilecek. Değeri 5mn TL ile 10mn TL arasındaki ikinci el konutlarda 2,5mn TL ila 3mn TL tutarında kredi kullanılabilirken, 10mn TL üzerindeki ikinci el konutlar için kredi kullanılamayacak. Öte yandan Yeni Konut Finansmanı Programı kapsamında kullandırılacak krediler karar kapsamında yapılan belirlemelere tabi olmayacak. BDDK, daha önce 2mn TL ve altında değere sahip sıfır konutlar için %80-90 düzeyinde kredi kullandırılabiliyordu. İkinci el konutlar için ise azami %90'ı kadar kredi kullanabilme şartı 500 bin TL ve altı değere sahip konutlar için uygulanıyordu. Kaynak: Anadolu Ajansı

Diğer şirket haberleri

Dardanel Önentaş Gıda (DARDL): Şirket'in bağlı ortaklığı Dardanel Greece SA şirketinin ödenmiş sermayesinin 9,1mn EUR'dan 20mn EUR'a artırılması kararına iştirak edilmesine ve artırılan sermaye tutarının ödenmesine karar verilmiştir.

Hun Yenilebilir Enerji (HUNER): 10.02.2023 tarihli KAP açıklamasına istinaden; Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremden etkilenen tek tesis olan Yarbaşı Güneş Enerjisi Santrali'nde (3,19 MW) üretim geçici olarak durdurulmuştu. 24.02.2023 itibariyle tüm tesis devreye alınarak, elektrik üretimine başlanmıştır.

Netaş Tekomünikasyon (NETAS): Şirket, Türknet İletişim Hizmetleri'nden sabit internet erişim şebekesinin genişletilmesi kapsamında kullanılacak olan GPON (Gigabit Passive Optical Network) yazılım ve donanımlarının tedariği için 823 bin USD tutarında ve akıllı ev teknolojileri için yüksek performans ve hızda kablosuz internet bağlantısı sunan WiFi-6 destekli fiber modem (WiFi-6 HGW) tedariği için 2,26mn USD tutarında sipariş almıştır.

Ostim Endüstriyel Yatırımlar (OSTIM): Payların tamamı Şirketimie ait olan Ostim Finans ve İş Merkezi İnşaat Gayrimenkul Enerji Elektrik Üretim Ticaret Anonim Şirketinin, Kırıkkale İli Karakeçili İlçesi'nde 990 kWe gücünde Güneş Enerjisi Sistemi (GES) ile elektrik enerjisi üretilmesi için Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.'ne yapmış olduğu lisanssız üretim tesisleri müracaatının ön değerlendirmesi tamamlanmış ve müracaatın teknik değerlendirme komisyonuna alınacağı bilgisi ilgili idarenin web sayfasında ilan edilmiştir.

Ayrıca Yenimahalle İlçesinde Ergazi Mahallesinde yer alan arsa sahiplerine ait tesislerin Sincan 2.3. OSB'deki fabrika binasına taşınma faaliyetleri tamamlanmıştır. yapılacak olan hasılat paylaşımına konu işyerlerinin "Yapı Ruhsatları" 24.02.2023 tarihi itibari ile alınmıştır.

Panelsan Çatı Cephe Sistemleri (PNLSN): Şirket, Ankara merkezli özel bir firmadan, KDV dahil 1,4mn USD sandviç panel siparişi almıştır.

Rubenis Tekstil (RUBNS): Şanlıurfa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından Şirkete tahsis edilmiş olan 68.538,68 metrekarelik arsada mimarı projesi Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanmış olan 22.345 metrekare kapalı alana sahip Teknik Tekstil fabrikası ve Arge merkezi inşaat yapımı için Adil Prefabrik İnş. San. ve Tic. Ltd. Sti. ile 24.02.2023 tarihinde inşaat sözleşmesi imzalanmış olup hafriyat ve bina inşaat çalışmaları başlamıştır.

Faiz piyasaları

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9'dan %8,83 seviyesine geriledi. TCMB cuma günü 30 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) ve 38 milyar TL'lik (%8,50'den, 10 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 205 milyar TL oldu. 



Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 35 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana varan düşüşler görüldü.
 

Günlük özet piyasa verileri


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.