Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-08-27 09:44:00

Varlık Fonunun Gücü

Trump'ın Çin'den ithalat için 1 Ağustos'ta 300 milyar dolarlık ürüne % 10 vergi koymasının ardından 23 Ağustos'ta bunu % 15'e, geçmiş 250 milyarlık ithalata % 25 olan vergiyi ise % 30'a çıkarması haberi piyasaları sarsmıştı. ABD borsaları Cumayı % 2.5 düşüşle kapatırken haftaya başlangıçta Trump'dan G7 zirvesinde yumuşatıcı açıklamalar geldi. "Dün gece Çin'den telefon geldi, görüşmelere devam etmek istiyorlar. Xi büyük bir lider! Koyduğum ek vergileri erteleme ihtimali mümkün vs." Duydukça insan gerçekten hayret ediyor. Ama sürpriz değil. Zira dün demiştik: "Trump ara ara fake yumuşama sinyalleri ile piyasaların çökmesini engelliyor." Neticede Avrupa borsaları ve ABD borsaları toparlandı.

BIST 100 Endeksi Cuma günün ardından dün de düşükten yaklaşık 2 bin puan yükseldi. Tabi bu toparlanmada Varlık Fonunun(TVF) da katkısına değinmek gerekir. Geçen hafta 3 yaşını dolduran TVF, başarılı bir iş modeliyle çalışıyor. İstese borsayı yeniden rekor seviyelere yükseltebilecekken; yabancıların geldiği dönemde elindekileri onlara devrederek, kötü günlerde ise onlardan alarak piyasayı müthiş şekilde destekliyor. Bu sayede hem çok iyi para kazanırken hem de Türk borsasının en büyük piyasa yapıcısı konumuna geldi. TVF, müthiş varlık gücü sayesinde piyasada deyim yerindeyse duvar örebiliyor ve bu güçten para kazanıyor. Öyle ki TVF, parasal gücü sayesinde Türk yatırımcısını birçok kez büyük zarardan kurtardı diyebiliriz.

Yabancılar dahil farklı finansal kurumlar kullandığı için takibi zor olsa da gururumuz olan TVF'nin, BIST'de hisse pozisyonu olarak 10 milyar TL'yi aştığını VIOP'ta da pozisyonların %25-30 civarında sahibi olduğunu hesaplıyoruz. Ancak alıp beklediğini düşünmek yanlış olur. Sadece tradingden; Haziran kontratında 15 milyon TL kazanırken Ağustos kontratında 25 milyon TL civarında kâr etmiş olabilir. Diğer taraftan pozisyonları bazılarına çok gelebilir belki ama değil. Örneğin Norveç Varlık Fonunun 1.1 trilyon dolarlık varlıklarının % 70'i uluslararası hisse senetlerinde bulunuyor.

Zaten TVF; sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik ölçekli yatırımlara iştirak etmek için kurulmuştur. Bu noktada TVF hakkında son dönemdeki gelişmeleri hatırlayalım:

*19 Ağustos 2016'da 6741 sayılı kanunla TVF kuruldu. Fonu yönetmek için 7 Kasım 2016'da Özelleştirme İdaresinin verdiği 50 milyon TL sermaye ile TVF Yönetimi AŞ kuruldu. Akmerkez'deki ofisten yönetiliyor.

*Devlete ait kaynaklar Türkiye Varlık Fonu adı altında birikecek, işletilecek ve daha sonra "reel sektör yatırımlarına, stratejik sektör, şirket ve projelere uzun vadeli kaynak" sağlanacaktır. TVF, Fransa'daki BPIFrance gibi kalkınma amaçlı ulusal varlık fonu olarak nitelendirilebilir.

*TVF alt fonlar ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 1 Haziran 2017'de, TVF Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu, TVF Kobi Finansman Alt Fonu, TVF Lisans ve İmtiyaz Alt Fonu, TVF Maden Alt Fonu 29 Mart 2018'de TVF Bist Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulmuştur.

* 13 kamu kurumu, farklı oranlardaki hisselerle Varlık Fonu'na devredildi. Devredilen şirketlerin sermayesi yaklaşık 30 milyar TLdir. 100 milyar liraya yaklaştığı tahmin edilen varlığıyla kamunun en büyük ekonomik değerlerini bünyesinde bulunduruyor.

*Şubat 2019'da TVF, Citi ve ICBC aracılığıyla 2 yıl vadeli 1 milyar Euro kredi kullandı. Pratikte TVF'nin sınırsız biçimde borçlanması önünde yöneticileri dışında bir engel yoktur.

*1 Mayıs'ta portföydeki Milli Piyango'nun 10 yıllığına işletme hakkının özelleştirilmesi için ihaleye çıkılacağı, 1 Temmuz'da bunun için danışmanlık firması EY'ye yetki verildiği açıklanırken; 9 Ağustos'ta davet usulüyle gerçekleştirilen ihaleyi Demirören-İtalyan SISAL (%49 pay) ortaklığı, bayi komisyonları da dahil % 9.5 komisyon oranıyla kazandı. Bu ilk özelleştirmesi oldu.

*Kanun'un 2. madde 2. fıkrasında, Şirket'in ulusal ve uluslararası birincil ve ikincil piyasalarda çeşitli menkul kıymetleri alıp satabileceği ve para piyasası işlemini yapabileceği düzenlenmiştir. SPK da TVF için yoğunlaşma ve ihraççı sınırlamalarından muaf tutulduğunu açıkladı. Kurulduğundan beri 33 ay geçen TVF'nin henüz bir mali tablosu yayınlanmadı. Bu yüzden; aktifler, krediler, menkul kıymetler konusunda doğru bilgi sınırlı kişilerce biliniyor. Önümüzdeki günlerde tablolar düzenli açıklandığında Norveç Fonu gibi portföyünü daha rahat takip edebileceğiz.

Netice olarak 3. doğum gününü kutlayan TVF'yi tebrik ediyor, başarılı piyasa yapıcılığının devamını diliyoruz. Önümüzde global resesyon riski artınca yabancıların satışları artabilir, "aman elinizi korkak alıştırmayın" diyoruz.

STRATEJI

100 bindeyken "Piyasalarda gel-gitler devam ediyor. Korku artıyor, azalıyor" demiştik. 95 bin seviyesi altına bırakılmayan borsanın yükselme ümidi artıyor demektir. Stopla pozisyon taşınabilir.

Alnus Yatirim Menkul Değerler A.Ş.

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.