Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-23 08:50:28

Dengeli karmaşıklık

Piyasaların enflasyonla işinin biteceğini umarken, merkez bankacılarının hizmetler tarafından aktarılan ikinci bir enflasyon turundan korkmaları ve şahin açıklamaları, piyasaların zayıflamasına neden olmakta.

Öyle ki Fed yetkilisi James Bullard'ın kilit faiz oranlarını %7'ye yükseltmekten bahsetmesiyle, şahin politika beklenenden daha uzun sürebilir konuşmaları bile başladı. Ve yeniden 2023'teki temel soru, başta Fed olmak üzere merkez bankalarının ekonomi için yumuşak bir iniş sağlarken enflasyonu kontrol altına alıp alamayacağı oldu.

Bu da Küresel ekonomik görünüme ve gelecekteki faiz artırımlarının boyutuna ilişkin endişelerin gündemde kalması ve piyasa oynaklığını artırmasına zemin hazırlayan gelişme olacaktır.

Ama yine de piyasalar, bir yanda daha gevşek para politikaları ve diğer yanda Çin'de bir toparlanma umudu olmak üzere iki ana etmene tutunuyor. Bu, Avrupa ve ABD'deki merkez bankacılarını hakim olan iyimserliği sakinleştirmeye çalışmaktan alıkoymuyor. Piyasalar; Şu an için Çin'e olan güvenin tazelenmesi, sıfır covid politikasının sona ermesinin neden olduğu durumdaki mekanik iyileşme dışında, somut sinyallerden ziyade esas olarak yatırımcıların sezgilerinden besleniyor.

Çin ekonomisi 4Ç22’de beklenenden daha iyi performans gösterdi ( çeyreklik -%1,0'lik düşüş yönündeki konsensüs beklentisine karşın %0,0), 2022 için yıllık büyümeyi %2,9'da bıraktı. Veriler aynı zamanda 1Ç23 içinde beklenenden daha güçlü olabileceğini gösteriyor, çünkü Covid vakaları büyük şehirlerde zaten zirveye ulaştı ve şimdi ilk çeyreğin başlarında başlayan daha da fazla önden yüklemeli bir iyileşme görülüyor.

ECB Başkanı Lagarde'ın Aralık ayında belirttiğinden daha yavaş bir faiz artırımını düşünmeye başlamaları Avrupa sabit gelir rallisine destek verirken, beklentilere baktığımızda Şubat ayı için 50 baz puanlık artış tahminleri korunurken, Mart ayında yapılacak bir sonraki toplantıda 25 baz puanlık daha küçük bir artış olasılığı destek kazanmış durumda. Almanya'nın ZEW beklentilerinin Ocak ayında beklenenden daha yüksek toparlanma göstererek Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ilk kez pozitife dönmesi euronun 1,0848 usd etrafında kalmasına yardımcı olmakta.

ABD'de geçen Pazartesi Martin Luther King Günü nedeniyle kısalan bir haftanın sonunda ve önemli makroekonomik verilerin yokluğunda tahvil piyasaları düşüşünü sürdürdü. Ayın başında %3,90'dan başlayan gerileme ile ABD 10 yıllık getirisi %3,40/3,35 civarındaki Aralık düşüklerini test etti. ABD perakende satışları Aralık ayında beklenenden daha fazla, sanayi üretimi ise aylık %0,7 düşerek ABD ekonomisinin daha fazla ivme kaybettiği görüşünü desteklerken, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu vurgulayan yorumlarına rağmen risk hissiyatı bozuldu ve getiri eğrileri uzun vadede düzleşti. Bu hafta, dördüncü çeyrek için ABD GSYİH'sının yanı sıra hanehalkı harcamalarının açıklanması damgasını vuracak bakalım tahviller nasıl etkilenecek.

Asya'da haftaya Ay Yeni Yılı damgasını vuracak: Çin borsaları tüm hafta boyunca kapalı, Hong Kong ise yalnızca Perşembe ve Cuma günleri açılacak. 2023 yılının ilk Batı PMI göstergelerinin Salı günü açıklanması bekleniyor. Almanya'da Ocak ayı Ifo güven endeksi Çarşamba günü yayınlanacak. ABD tarafında ise ;Perşembe günü ilk 4Ç22 GSYİH tahmini ve dayanıklı mal siparişleri, ardından Cuma günü PCE enflasyonu ve Michigan Üniversitesi güven endeksini takip edeceğiz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Aralık 2022 itibarıyla Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, Hazine alacakları, Aralık sonu itibarıyla 20,6 milyar lira oldu. Alacak stoku içindeki en yüksek payı 8,6 milyar lirayla mahalli idareler oluşturdu.

Türkiye üzerinden geçen 4 boru hattıyla taşınan ham petrol miktarı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,1 artışla 456 milyon 262 bin varil oldu.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu'nun eski üyesi Sayuri Shirai, Japonya'nın ekonomik şartlarının cari düşük faiz ortamını haklı kıldığını, ancak BOJ'un devlet tahvili alımını daha esnek hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Hollanda MB Başkanı Klaus Knot, ECB'nin Şubat ve Mart aylarında yapılacak Yönetim Konseyi toplantılarından faizi 50'şer baz puan artırmasını beklediğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (EBC) üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, ECB'nin 75 baz puandan 50 baz puana indirdiği faiz artırım hızını bir süre devam ettirmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, kış aylarında ve baharın başlarında ciddi faiz artırımları için zemin bulunduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin artırılmaması halinde ABD'nin temerrüde düşmesinin küresel bir mali krize yol açabileceğini, ABD dolarının rezerv para birimi rolünün zarar görebileceğini ifade etti.

Fed Guvernörü Christopher Waller piyasa beklentilerinde olduğu gibi gelecek toplantıda 25 baz puan faiz artışından yana olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel durgunluk konusunda birkaç ay öncesine göre daha iyimser olduklarını ancak dünya genelindeki ekonomik toparlanmanın hala “kısmi ve dengesiz” olduğunu söyledi.

Rus haber ajansı RIA'nın verdiği bilgiye göre, Rus doğal gaz devi Gazprom, Sibirya'nın Gücü Boru Hattı üzerinden Çin'e ihracatını artıracak.

Brezilya Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva ile Arjantin lideri Alberto Fernandez, ortaklaşa kaleme aldıkları makalede, Brezilya ve Ajrantin'ın daha büyük ekonomik entegrasyon amaçladıklarını, bu entegrasyonun içinde ortak bir paranın geliştirilmesinin de yer aldığını ifade ettiler.

Bir hükümet bilim adamı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'de önümüzdeki iki veya üç ay içinde büyük bir Covid-19 dalgasının tekrarlama olasılığının uzak olduğunu, çünkü insanların yüzde 80'inin enfekte olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yarının güçlü Avrupa'sı için silahlı kuvvetlere ve savunma sanayisinin temellerine daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini belirtti.

Japonya ile ABD, 5G ötesi olarak bilinen yeni nesil iletişim standartlarının AR-GE çalışmalarında daha yakın işbirliği yapılmasında anlaştı.

ABD'de ikinci el konut satışları, yüksek mortgage faiz oranlarının etkisiyle geçen yıl Aralık’ta aylık bazda yüzde 1,5 azalarak 4,02 milyona geriledi. Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 karadenizpress.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.